Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠέναλτι σε επαγγελματίες του χιλιάρικου

Πέναλτι σε επαγγελματίες του χιλιάρικου

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα – Ποιοι θα χάσουν επιδόματα

Μέχρι το τέλος του έτους ή στην αρχή του επόμενου θα γίνουν γνωστές οι αλλαγές που θα αφορούν στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Όπως είπε πρέπει να επιτευχθεί η αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δυο ή τριών χιλιάδων» ανέφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αυξημένους συντελεστές φορολόγησης για 600.000 περίπου ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Με βάση το ισχύον πλαίσιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με 9% για εισοδήματα έως 10.000. Με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν ο συντελεστής αναμένεται να αυξηθεί στο 20% για ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και έως 10.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα ανέλθει στο 15%.

Ανατροπές όμως αναμένονται και στα επιδόματα που λαμβάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη με «άλλα κριτήρια θα δίνονται και τα επιδόματα». Και εξήγησε ότι τώρα οι πρώτοι που παίρνουν τα επιδόματα ή παίρνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι όλοι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν αυτά τα 1.000 ευρώ το χρόνο και προφανώς περνάνε όλα τα εισοδηματικά κριτήρια. Και συνέχισε: «Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης».

Πηγή

via

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular